Szakmai cikkek

Miért ne koplalj?
1.) szervezet vércukorszintjének ingadozása komoly egészségügyi kockázattal járhat.
2.) nem csak az emésztésedet teszed tönkre, hanem a tested is, ugyanis a szervezeted elsavasodását is okozhatja. A savas szervezetben a csontok, az izomzat is károsodik. A túlzott savasodás miatt nagyobb lesz a felesleges zsírréteg kialakulása.
3.) a koplalással nem hogy a súlyodat csökkenthetnéd, hanem beindítod vele a szervezeted védekező mechanizmusát, mely a tartalékok felhalmozásában jelentkezik.
4.) a koplalás az immunrendszered gyengítésében is szerepet játszik.

koplalas

 

 

 

 

 

 

 

 

A hormonrendszer és a táplálkozás:

Az ’50-es években Henry Bieler, kutató azt kezdte el vizsgálni, miért híznak egyesek egyenletesen, mások pocakra vagy esetleg csípő tájékra. Kutatásai eredményeként azt állapította meg, hogy egyes élelmiszerek elfogyasztása után, emberenként eltérő módon reagálnak szervezetünk hormontermelő mirigyei. Az egyes élelmiszereket és az élelmiszerek által ingerelt mirigyek összefüggései alapján összesen négy olyan mirigyet (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvese, petefészek) találtak, melyekben bizonyos élelmiszerek hatására megnőtt a vérátáramlás. Ennek következtében a vizsgált alanyok energiaszintje átmenetileg megemelkedett, és ennek az energialöketnek köszönhetően az alanyoknál fokozatosan nőtt ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása. Ez pedig egy ördögi körbe kergeti a szervezetünket. Az évek vagy az évtizedek során ért ingerlések hatására ugyanis hormonrendszerünk egyre jobban kimerül, emiatt viszont felborul a hormonháztartás és egyre jobban belassul az emésztés is. Így minél többet és minél gyakrabban fogyasztunk az általunk kedvelt hormonális ingert keltő ételekből, annál jobban elhízunk. A hormonrendszer terhelésének hatására pedig nem várt betegségek jelentkezhetnek.

hormonmirigyek

 

Mit csinál a szervezeted egy pohár cola elfogyasztása után?

Első 10 perc:
10 kávéskanálnyi cukor belerobban a szervezetedbe. (a napi ajánlott mennyiség 100%-a). Nem fogsz azonnal hányni, ahogy a rettenetes túl édességre elvileg reagálnod kéne, mert a foszforsav az italodban letompítja az édes ízt, hogy lent tarthasd a kutyulékot.

20 perc múlva:
A vércukorszinted az egekben, amit inzulintermeléssel kompenzálsz. A májad azzal próbál segíteni, hogy annyi cukrot bont le zsírrá, amennyit csak bír. (És ebből épp elég van most.)

40 perc múlva:
A koffein felszívódása megtörtént, a pupilláid kitágulnak, emelkedik a vérnyomásod, ezért a májad kénytelen több cukrot pumpálni a véredbe. Az adenozin receptoraid most már blokkolva vannak, nehogy elszédülj.

45 perc múlva:
A tested megemeli a dopamin szintedet, stimulálva ezzel az agyad élvezetközpontjait. Élettani szempontból hasonlóan működik a heroin, mellesleg.

1 óra múlva:
A foszforsav megköti a kalciumot, magnéziumot és cinket a vastagbélben, ezzel felgyorsítja az emésztést. Ezt fokozza a magas cukorszint és a mesterséges édesítőszerek szintén fokozzák a kalcium vizelettel történő ürítését. A koffein vízhajtó jellege is közrejátszik (pipilned kell). Most már biztos lehetsz abban, hogy szépen kiürítetted a kalciumot, magnéziumot és cinket, ami csontjaidba tartott, hogy azokat erősítse, ugyanúgy, ahogy megszabadultál értékes nátriumtól, elektrolitoktól és víztől. Ahogy a tornádó benned kezd lecsendesülni, elkezdődik a cukor-összeomlás. Irritált és kedvetlen leszel. Mostanra kiürítetted az összes vizet is ami a kóládban volt, mindazzal a sok értékes tápanyaggal együtt, amit a tested arra szeretett volna használni, hogy hidratálja a szervezeted vagy hogy egészséges, erős csontokat és fogakat építsen.

Forrás: http://beaterra.net/

kola